Българската военна авиация през Балканската война

Източник: http://bg.altermedia.info/?p=7876

 

 

Прелистил съм различни немски, френски и английски книги по история на въздухоплаването, но никъде не намерих нито една дума за българските въоръжени сили, които за първи път в света са използвали самолета като род войска в Балканската война (1912-1913 г.). В Триполитанската война италианците са изпробвали самолета като разузнавач, но и като нас – като истинско бойно оръжие. Затова смятам за свой дълг и чест да ви изложа някои факти. В тази Балканска война българи, сърби и гърци са воювали срещу Турция за освобождаването на Балканите. Сърбите и гърците действаха в Македония и Южна Тракия срещу по-слаби турски части, докато българите водеха боеве срещу главните турски сили в Източна Тракия.

 

Българските въоръжени сили бяха разпределени в три групи: Втора армия обсаждаше и превзе с щурм на 13 март 1913 г. смятаната от специалисти за непревземаема крепост Одрин; обединените Първа и Трета армия напредваха с кървави боеве по посока на Цариград; Четвърта армия напредваше към Дарданелите. Българските въздушни сили в състав от три отделения бяха придадени към трите армейски групи.

 

Основните действия, които българските въздушни сили извършиха като първи в световната история, са:

 

На 16 октомври 1912 г. е първата в историята въздушна бомбардировка с ръчни гранати. Целта е Караагач, главната гара на Одрин. Това бе извършено от пилота поручик Радул Милков и наблюдател поручик Продан Таракчиев с двуплощник „Албатрос”. След това следват много въздушни бомбардировки на тази крепост с ръчни и артилерийски гранати.

 

 

Продан Таракчиев

 

Радул Милков

 

На 19 октомври 1912 г. българските въздушни войски съобщават за първата си военна загуба – загива със самолета си поручик Христо Топракчиев.

 

На 30 октомври 1912 г. лети в бойна задача първата жена. Това е самарянката от полевия лазарет Райна Касабова, която придружава пилота поручик Стефан Калинов при неговия полет над Одрин. На 14 ноември 1912 г. се извършва първата в историята групова атака. Четири самолета в групов полет бомбардират същата крепост.

 

На 22 януари 1913 г. пилотът поручик Милчо Митев с италианския доброволец Сабели като наблюдател прелитат първи над Мраморно море, откриват и бомбардират турския броненосец „Хайредин Барбароса”. Това е първата във военновъздушната история атака от въздуха на военен кораб.

 

Трябва да отбележим и 14 март 1913 г. с първото въздушно нападение на противникова столица. Поручик Симеон Петров прелита над Цариград и хвърля бомби и хвърчащи листовки, в които се съобщава за падането на Одрин. И тук е първото в историята хвърляне на хвърчащи листовки. В тази война са служили в българските военновъздушни сили и няколко чуждестранни доброволци: осем руснаци, двама французи, един англичанин и един италианец. При завръщането си в родината те оползотворили получения боен опит от тази война.

 

 

Назад